Over Glasvezel Helmond

Glasvezel Helmond B.V. is een initiatief van de gemeente Helmond in samenwerking met het Helmondse ICT-bedrijf e-Quest. Wij zijn de aanlegger en beheerder van het glasvezelnetwerk. Het is een open netwerk: iedereen mag hierop diensten aanbieden. Op dit moment zijn er vier aanbieders voor internet / televisie / telefonie: Breedband Helmond, Fiber.nl, Plinq en Trined. En zeker niet onbelangrijk: we kijken ook naar andere mogelijkheden. Zo komen er steeds meer maatschappelijke diensten beschikbaar. Denk aan digitale ondersteuning thuis in de vorm van (mantel)zorg, brandbeveiliging en alarmering. En ook het Elkerliek ziekenhuis ontwikkelt digitale zorgdiensten voor o.a. chronisch zieken.

network server room

Wat is glasvezel?

Bij glasvezel wordt data via haarfijne kabels met laserlicht verzonden. Informatie kan dus letterlijk met de snelheid van licht verstuurd worden. Voordeel is dat transport over grote afstanden geen probleem is en dat het netwerk niet gevoelig is voor invloeden van buitenaf, denk aan het weer. Daarnaast wordt het netwerk zo aangelegd dat je als gebruiker een directe verbinding naar de wijkcentrale die je niet met andere bewoners deelt. Dat voelt toch echt prettiger en veiliger.

Providers

Op dit moment bieden vier providers internet, televisie en telefoon aan.

Al deze partijen leveren al meerdere jaren glasvezeldiensten. Glasvezel Helmond heeft afspraken gemaakt over prestaties, continuïteit en veiligheid zodat je kunt rekenen op een goede dienstverlening.

Zorgdiensten

Met glasvezel heb je niet alleen de snelste en meest stabiele verbinding, maar ben je ook klaar voor de toekomst, met toegang tot allerlei maatschappelijke diensten, zoals huisbeveiliging, brandmelding en mantelzorg op afstand.

Via een afgeschermd kanaal met gegarandeerde bandbreedte heb je de mogelijk om naast je abonnement voor internet / televisie / telefoon dit soort aanvullende diensten af te nemen. De apparatuur hiervoor staat via het glasvezelmodem direct in verbinding met het netwerk van de dienstaanbieder. Je gegevens worden dus niet over het internet verstuurd. Wel zo veilig en wel zo betrouwbaar.

Veilig Gevoel Thuis maakt het voor iedereen mogelijk om langer onder eigen regie verantwoord thuis te blijven wonen. Contact tussen thuiswonenden en mantelzorgers is met één druk op de knop gelegd. Even een praatje, wat praktisch advies of gedegen hulp in een ernstige situatie. Dat geeft enerzijds een veilig gevoel voor de thuiswonende en anderzijds voor familie, vrienden en mantelzorger(s). Veilig Gevoel Thuis maakt het mogelijk in Helmond.

Leefsamen biedt een specifieke dienst voor ouderen en hun naasten. Met slimme sensoren die in verbinding staan met je familie, buren of mantelzorger blijf je met een gerust gevoel thuis wonen. Mensen gebruiken Leefsamen om uiteenlopende redenen, zoals: de wens om veilig thuis te blijven wonen met zelfregie, naasten die verder weg wonen maar wel een oogje in het zeil willen houden en het gevoel van rust en veiligheid bij thuiswonende ouderen.

Met Altijd Thuis neem je regie over je eigen veiligheid. En dat van je huis of bedrijf. Je plaatst slimme rook- en inbraakmelders waar je wilt en je bepaalt zelf wie een alarm ontvangt. Altijd Thuis is betaalbaar, zeer eenvoudig in gebruik en geeft je een veilig gevoel. Plaats je sensoren, download de app en je kan aan de slag! Opvolgen kan in een groep, of per individu. Alarm per sms, telefoon of app. Kan er niemand opvolgen? Via onze lokale meldkamer komt er altijd een beveiliger naar je woning of bedrijf.

Is glasvezel al beschikbaar in jouw wijk?