Hoe maak je een sterk wachtwoord?

Bericht: Hoe maak je een sterk wachtwoord?

We weten dat we sterke wachtwoorden moeten gebruiken. Maar doe je het ook? Of kies je toch steeds hetzelfde, makkelijk te onthouden wachtwoord om overal in te loggen? Ga met deze tips aan de slag en maak voortaan sterke wachtwoorden.

Een beetje hacker kraakt een simpel wachtwoord binnen enkele minuten. Soms zelfs in enkele seconden. Het meest gekozen wachtwoord is ‘password’, gevolgd door het net zo verrassende wachtwoord 123456. Cybercriminelen zijn dag en nacht op zoek naar inloggegevens om deze te verkopen of te misbruiken. Dat wil je voorkomen. Stel daarom je wachtwoorden goed in en blijf ze beheren. Hoe je dat doet, daar helpen we wij je graag bij.

Zo maak je een sterk wachtwoord:

  • Bedenk een zin in plaats van een woord.
    Kies een geheime zin die alleen jij weet. Dit is vaak gemakkelijker te onthouden dan een complex wachtwoord. Een voorbeeld hiervan is: Mijn favoriete vakantiebestemming = Bonaire. Schijf het aan elkaar en gebruik extra tekens, cijfers en hoofdletters: MijnF@v0rieteVakantiebesteMMing=30Naire.

  • Hoe meer karakters, hoe beter (minimaal 12 is aan te raden).

  • Gebruik kleine letters, hoofdletters, spaties en tekens zoals * # “ : – )

  • Gebruik nooit voor de hand liggende informatie. Je geboorte- of trouwdatum vergeet je natuurlijk nooit, maar ligt wel erg voor de hand. Net zoals de naam van je partner, kinderen of huisdier.

  • Verzin geen wachtwoord dat erg lijkt op één van jouw andere wachtwoorden. Is je oude wachtwoord ParkietGijs12, maak er dan niet van ParkietGijs34. Dit is gemakkelijk te raden, en dus niet sterk genoeg. Bedenk iets totaal anders.

Veilig omgaan met wachtwoorden.

Het kiezen van een sterk wachtwoord is niet genoeg. Zorg er ook voor dat je veilig omgaat met je wachtwoorden.

  • Verander je wachtwoord regelmatig. Zet desnoods een herinnering in je telefoon, dan vergeet je het niet.

  • Gebruik voor iedere website een eigen wachtwoord. Natuurlijk is één wachtwoord onthouden makkelijker dan meerdere, maar andersom geldt ook: als dat ene wachtwoord gekraakt wordt, kunnen hackers meteen overal bij.

Maak gebruik van een wachtwoordmanager. Hier kun je al je verschillende wachtwoorden veilig opslaan. Zo’n (vaak gratis) programma, zoals LastPass, is een digitale kluis die je installeert op je laptop/computer en smartphone. Je slaat hier al je wachtwoorden in op. De kluis beveilig je met één wachtwoord: het zogenaamde moederwachtwoord. Dat moet te doen zijn, toch? Hoe je een wachtwoordmanager installeert op je computer, legt de Consumentenbond in deze heldere video aan je uit.