Overstappen, wat er gebeurt er met mijn e-mail?
Bericht: Overstappen, wat er gebeurt er met mijn e-mail?
Bijna iedereen heeft tegenwoordig een e-mailadres en voor veel mensen is dit onmisbaar. In de meeste gevallen betekent een overstap naar een nieuwe dienstaanbieder dat je je e-mailadres gewoon kunt behouden. Maar dit is niet altijd het geval. Hieronder nemen we de verschillende mogelijkheden met je door.
Vaak kun je je huidige e-mailadres gewoon blijven gebruiken. Namelijk wanneer je:
- een onafhankelijk e-mailadres hebt. Denk aan e-mailadressen die eindigen op @hotmail.com, @outlook.com, @live.nl, @gmail.com, @yahoo.com of @icloud.com,
- een e-mailadres gebruikt die gekoppeld is aan je eigen domeinnaam. Je hebt bijvoorbeeld een eigen website.
- een e-mailadres hebt dat eindigt op @kpnplanet.nl, @planet.nl, @wxs.nl, @hetnet.nl of @freeler.nl. Je kunt dan kiezen voor een e-mail only abonnement en je e-mailadres behouden.
Onafhankelijk e-mailadres
Stap je over op glasvezel dan adviseren we je om een om een e-mailadres te nemen dat niet gekoppeld is aan een KPN of Ziggo . Dit noemen we een onafhankelijk e-mailadres.
Wat voor soort onafhankelijk e-mailadres kies je?
De meeste mensen denken meteen aan Gmail of Outlook bij het overgaan naar een nieuw e-mailadres. Dat zijn goede opties, maar er zijn er nog meer. Hieronder nemen we ze met je door.
- Een e-mailadres van Apple (voor mensen, die een Apple computer, IPad of IPhone gebruiken) met de extensie: iCloud.com.
- Een provider onafhankelijk e-mailadres kun je gratis aanmaken bij onder andere de volgende aanbieders: outlook.com, gmail.com of yahoo.com. Daarnaast kun je ook kiezen voor een betaald adres. Over het algemeen zal zo’n mailadres beter beveiligd zijn omtrent je privacy. Voorbeelden van zulke diensten zijn Soverin en Proton. Proton is overigens vele malen goedkoper dan Soverin. Het heeft zelfs een gratis variant, maar hierbij heeft je mail inbox maar een opslag van 500 MB.
- Maak een eigen domeinnaam met email inbox. Dit kun je doen door een eigen domeinnaam te registreren op het internet. Dit is met name handig voor mensen met een eigen bedrijf, want het oogt professioneel.
De overstap: zo mis je geen enkele mail
Om zo makkelijk mogelijk over te stappen op een ander e-mailadres vind je hieronder een stappenplan.
Een belangrijk advies: begin op tijd! Dus ruim voordat de glasvezelverbinding bij jou gaat werken én ruim voordat je contract bij je huidige provider ophoudt. Dan heb je de tijd om eraan te wennen, om aan je contacten te laten weten wat je nieuw e-mailadres is en om je e-mailadres te veranderen op plaatsen waar je het oude e-mailadres gebruikt om in te loggen.
Stap 1: gebruik tijdelijk twee e-mailadressen
Je wilt geen e-mailtjes missen. Behoud daarom nog tijdelijk je oude e-mailadres. Zou houd je in de gaten houden welke e-mails er nog binnen komen op je oude e-mailadres.
Stap 2: mail al je contacten
Stuur een e-mail en/of een app naar al je contacten, zoals je bij een verhuizing zou doen, om hen op de hoogte te brengen van je nieuwe e-mailadres.
Stap 3: stel een automatische reply in
Bij je oude e-mailadres kun je een automatisch antwoord instellen, waarin je je nieuwe e-mailadres vermeldt. Zo breng je iedereen die nog naar je oude e-mailadres mailt automatisch op de hoogte van je nieuwe e-mailadres.
Stap 4: gebruik automatisch doorsturen
E-mailprogramma’s hebben de functie om e-mails automatisch door te sturen. Dit kun je bij de instellingen aanpassen. Je kunt met deze functie alle e-mails van je oude e-mailadres automatisch door laten sturen naar je nieuwe e-mailadres, zodat je niet steeds in 2 accounts hoeft in te loggen.
Stap 5: pas accounts bij bedrijven en organisaties aan
Voer je nieuwe e-mailadres in apps en websites waar je een account hebt. Denk hierbij aan DigiD, de belastingdienst, je bank, je werkgever, verzekeringsmaatschappij, energieleverancier, huisarts, het ziekenhuis en je studie / school.
Stap 6: ruim op
Net als bij een fysieke verhuizing biedt het wisselen van e-mailadres de kans om eens goed op te ruimen en orde aan te brengen in je mailbox. Kijk eens kritisch naar alle nieuwsbrieven die je ontvangt en geef alleen je nieuwe e-mailadres door aan bedrijven waarvan je de informatie echt wil ontvangen.
Klaar voor de toekomst!
Hopelijk zorgen deze stappen ervoor dat het aanmaken van een nieuw e-mailadres zo is gepiept. En dan kun je er jaren van genieten. Mocht je er niet uitkomen, vraag dan je nieuwe provider, buurman of een handig familielid om hulp.
Na overstap halfjaar recht op toegang tot oude adres
Na het beëindigen van je oude abonnement heb je nog zes maanden toegang tot je oude e-mailadres. Deze wet geldt sinds 2020. Op deze manier wil het ministerie van Economische zaken het overstappen van provider stimuleren.