Tijdelijke actie leefsamen

Bericht: Tijdelijke actie leefsamen

Veilig en comfortabel thuis wonen met slimme techniek tijdens coronacrisis

Leefsamen Helmond start samen met de gemeente Helmond, LEV-groep, Savant Zorg, Glasvezel Helmond BV en ROC Ter Aa een project om mensen te helpen in deze Coronacrisis.

Het project is bedoeld om mensen met een hulpvraag met een simpele druk op de knop in contact te brengen met medewerkers van de deelnemende organisaties. Deze dienstverlening is gedurende de coronacrisis gratis beschikbaar. Het project start vanaf 11 mei, deelnemers kunnen zich aanmelden via www.leefsamen.nl/directcontact of door te bellen met 040 7800641. In totaal kunnen 200 deelnemers aangesloten worden op deze tijdelijke dienst.

Contactknop
De coronacrisis heeft een grote impact op het leven van Helmonders. Veel mensen maken zich zorgen, omdat ze niet weten hoe lang de crisis nog duurt, en voelen zich misschien oncomfortabel in hun eigen huis omdat familie, de huishoudelijke hulp of de thuiszorg minder vaak langs kan komen. Om het voor deze mensen makkelijker te maken om contact te leggen, is er nu een speciale dienstverlening via het al bestaande project Leefsamen. Deelnemers ontvangen kosteloos een knop die tijdens kantooruren in verbinding staat met medewerkers van Savant Zorg en de LEV-groep. Drukt de deelnemer op de knop, dan wordt hij of zij binnen 1 uur teruggebeld. De knop kan gebruikt worden als iemand  bijvoorbeeld hulp wilt voor boodschappen doen, overlast in de buurt ervaart, een formulier moet invullen etc.

Bewegingsmelder
Naast de contactknop ontvangen deelnemers een bewegingsmelder. Deze melder stuurt een signaal in het geval een deelnemer een tijdje niet beweegt, waardoor hij of zij niet zelfstandig op de knop kan drukken. In dat geval wordt tijdens kantooruren telefonisch contact gezocht met de deelnemer. Mocht de deelnemer de telefoon niet opnemen, wordt een naaste of een van onze medewerkers ingeschakeld om polshoogte te nemen bij de deelnemer. Dat geeft deelnemers een gevoel van rust en veiligheid.

Tijdelijk gratis beschikbaar
In totaal kunnen 200 deelnemers aangesloten worden op deze tijdelijke dienst. De dienst is gratis; deelnemers hebben slechts een werkende internetverbinding nodig. Inschrijven kan met ingang van maandag 11 mei, via www.leefsamen.nl/directcontact of door te bellen met 040 7800641.

Over Leefsamen
Het bredere project Leefsamen werd – ook voor de coronacrisis – al toegepast in Helmond. Voor klanten van Glasvezel Helmond BV is de oplossing al langer beschikbaar. Steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen. Dat is fijn, maar langer thuis wonen brengt ook uitdagingen met zich mee. Leefsamen biedt voor de uitdagingen op het gebied van veiligheid en ondersteuning een oplossing. Met slimme techniek worden zorg en veiligheid voor de thuiswonende oudere namelijk gekoppeld aan diens sociale omgeving. Zo ontstaat er meer verbinding tussen ouderen en hun directe omgeving.

Leefsamen is ontstaan in 2015, toen het consortium van deelnemende partijen een prijsvraag van de Brabantse Veiligheidsregio’s voor maatschappelijke veiligheidsinnovatie won. Gevraagd werd om praktische oplossingen te bedenken om de veiligheid van zelfstandig wonende ouderen te verbeteren. Inmiddels is Leefsamen ook  de winnaar van de Gouden Rookmelder 2019, de landelijke innovatieprijs van de brandweer. Eind 2019 heeft Leefsamen met een groot project in de Achterhoek de tweede prijs van de Europese equivalent ‘The European Fire & Safety Award) gewonnen.