Tips om te zorgen voor goede WiFi
Bericht: Tips om te zorgen voor goede WiFi
Internet het is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Voor veel mensen is het bijna een eerste levensbehoefte. Dat is logisch want we doen steeds meer online en steeds meer apparaten zijn aangesloten op het internet. Met glasvezel heb je in ieder geval het snelste en stabielste internet omdat je je verbinding met niemand deelt. Maar ook je WiFi in huis en in je tuin (zeker met deze zomerse temperaturen) moet goed geregeld zijn. Hoe doe je dat?
Herken je dit?
- Een haperend WiFi signaal: zit je net midden in een serie, moet de stream bufferen.
- Beperkt WiFi bereik: de WiFi beneden doet het prima. Maar op zolder is het WiFi bereik onvoldoende.
- WiFi valt weg: net opgestart met werken, valt ineens de WiFi weg.
Oorzaken
Bovenstaande problemen kunnen allerlei oorzaken hebben. Gelukkig kunnen WiFi problemen in veel gevallen goed opgelost worden. Onze providers PLINQ, TriNed, FiberNL en Breedband Helmond helpen dagelijks klanten met hun WiFi problemen. Dit doen ze door gebruik te maken van goede apparatuur, de keuze van de juiste instelling van je router en door te adviseren over de beste plaatsing van de apparatuur.
PLINQ heeft een zelfs een informatieve folder gemaakt: PLINQ-WiFi-tips, zodat je de meest voorkomende problemen met WiFi ook zelf kunt oplossen. Het artikel hieronder is op deze folder gebaseerd.
WiFi signaal verbeteren
Hoe kun je het WiFi signaal in je huis verbeteren? Hieronder volgen een aantal tips. Sommige oplossingen zijn wat eenvoudiger te realiseren dan andere, dus bedenk bij het vinden van de juiste oplossing ook hoe belangrijk WiFi is op de verschillende plekken in je huis.
Locatie WiFi-router
De beste plek voor je router is vaak niet de uithoek van je woning of de meterkast. Het kiezen van de juiste locatie kan al veel opleveren. WiFi dringt namelijk vaak niet goed door muren, plafonds, glas of staal. En verder presteert je router het beste als deze niet in de buurt van andere apparaten is geplaatst. Het resultaat van een goede plaatsing? Een groter bereik! Zorg wel dat de bekabeling van je router correct is aangesloten.
Wifi signaal versterken
Heb je onvoldoende bereik op de eerste verdieping, zolder of in de tuin? Het kan voorkomen dat de WiFi verbinding niet op alle plekken in en rondom huis even goed is. Een WiFi repeater (of accesspoint) vergroot het WiFi signaal. Wanneer je de WiFi repeater op de juiste manier plaatst, maakt het je signaal stabieler en overal bereikbaar. Je kunt de WiFi repeater op twee manieren installeren:
- Door middel van een UTP-netwerkkabel die je WiFi repeater verbindt met de router. Doordat de maximale internetsnelheid via de kabel wordt doorgegeven, is het extra WiFi punt in staat deze ook met dezelfde snelheid weer te verzenden. Dit levert het beste resultaat.
- Je kunt ook draadloos zorgen dat je WiFi signaal overal in huis goed is. Dat doe je door je WiFi repeater draadloos te verbinden met je router. De WiFi repeater zendt het signaal dat draadloos wordt doorgegeven door de router opnieuw uit, zodat het overal goed werkt. Zorg er altijd voor dat de WiFi repeater binnen het bereik van je router is geplaatst. Het signaal kan wel wat van zijn snelheid verliezen omdat de repeater het basissignaal draadloos ontvangt. Omdat via de glasvezel over het algemeen al zeer hoge snelheden aangeboden worden, levert dit in de praktijk vaak geen problemen op.
Stoorzenders
De ene dag doet de WiFi het prima, terwijl de andere dag de kwaliteit minder is. Herkenbaar? Dit kan veroorzaakt worden door stoorzenders. Zo’n stoorzender kan apparatuur van jezelf zijn, of van de buren zoals een weerstation, draadloze deurbel, alarmsysteem, draadloze lichtschakelaars, zonnepanelen (en omvormers) of een babyfoon.
Dit probleem doet vaak zich voor als apparaten dezelfde frequentie gebruiken als je WiFi signaal. Een oplossing hiervoor is om de 5 GHz band op je router te gebruiken. Deze is minder bezet, waardoor je in veel gevallen een beter WiFi signaal zult ervaren. Vraag eventueel je provider om hulp bij het instellen van de 5 GHz band. Het kan ook helpen om je router niet in de buurt te plaatsen van de hierboven genoemde apparaten. En ook hier geldt: het plaatsen van een WiFi repeater kan een oplossing zijn.
Controleer je eigen apparatuur
Problemen met je WiFi signaal ontstaan niet altijd door je modem of repeater. Er kan ook een probleem ontstaan bij één van de apparaten die je gebruikt om te internetten. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- Verouderde apparatuur
Je apparaten (Laptop, tablet, smartphone) kunnen mogelijk verouderd zijn. Hierdoor kunnen zij niet meer goed overweg met de WiFi techniek van tegenwoordig. Controleer en vergelijk eens de WiFi snelheid van een oud apparaat met de WiFi snelheid van een nieuw apparaat. - Update
Heeft je apparaat problemen met WiFi, kijk dan eens of er een update beschikbaar is. Sommige fabrikanten brengen updates uit die WiFi verbeteren. Zorg dus altijd voor de laatste updates. - Storingen & onderhoud
Wil je weten of er een storing of onderhoud is op je netwerk? Onze providers melden dit soort zaken altijd op hun websites.
https://www.plinq.nl/klantenservice/actueel
https://www.trined.nl/klantenservice/meldingen/
https://fiber.nl/storingen-onderhoud/
https://www.breedbandhelmond.nl/index.php/service/algemeen/onderhoud-en-storingen
Bekabeling
Tot slot: je apparaten in huis via een UTP (netwerk)kabel aansluiten levert de beste verbinding op. Een bekabelde verbinding geeft namelijk altijd een stabiele en snelle verbinding, zonder verlies van snelheid of signaalsterkte. Ben je een fanatieke gamer, dan gaat de aandacht uit naar je game station. Thuiswerkers hebben baat bij een kabel naar hun PC of laptop. Voor een bekabelde aansluiting gebruik je bijvoorbeeld een Cat. 5 of Cat. 6 UTP netwerkkabel.