5G vraagt om glasvezel

Bericht: 5G vraagt om glasvezel

Sinds kort kunnen we gebruik maken van 5G, de snellere opvolger van ons huidige 4G netwerk. Is glasvezel met 5G nog nodig? Dat is een vraag die we vaker horen.

Wat is 5G?
5G is de opvolger van 3G en 4G voor mobiel bellen en internet.  5G is de vijfde generatie mobiele communicatie. Om mobiele data te versturen heb je een draadloos netwerk nodig. Met de opvolger van 4G is een sneller en  betrouwbaarder netwerk mogelijk. Dat is nodig, want telecombedrijven merken dat burgers en bedrijven steeds meer mobiele data gebruiken om te ondernemen, te leren en te ontspannen. En dat neemt in de toekomst alleen maar toe.

Wist je trouwens dat de mobiele netwerken gebruik van glasvezel om data te transporteren vanaf de antennes naar de centrales en uiteindelijk de verbinding met het internet te maken?

Mobiel en vast naast elkaar
We gebruiken het mobiele netwerk voor onderweg en het vaste netwerk voor thuis en dat zal altijd zo blijven. Als je onderweg even een appje stuurt, doe je dat via je mobiele netwerk. Maar als je bijvoorbeeld thuis werkt, video’s streamt of televisie kijkt, doe je dat liever via het vaste netwerk omdat dat stabieler is, meer capaciteit biedt een scherper beeld geeft en ook nog eens energiezuiniger is 5G is dus geen vervanger van glasvezel; ze zijn aanvullend op elkaar.

Betere isolatie heeft invloed op de mobiele ontvangst
Onze huizen worden steeds beter geïsoleerd. Dat is goed voor het milieu vanwege de lagere stookkosten maar dat betekent ook dat de mobiele verbinding traag kan zijn in huis. Met glasvezel heb je hier geen last van.

Je hebt gewoon beide nodig
Je hebt dus zowel een mobiel netwerk als een vast glasvezelnetwerk nodig. Dat geeft ook ruimte richting de toekomst want we gaan steeds meer data gebruiken.

Daarom glasvezel
Omdat we steeds meer data zullen gaan gebruiken, is het belangrijk dat we kunnen bouwen op een betrouwbaar netwerk met een enorme capaciteit. Glasvezel is hét antwoord op supersnel internet. Nu en in de toekomst. Overstappen op glasvezel heeft dus veel voordelen.