Laatste wijkcentrale in gebruik genomen

Bericht: Laatste wijkcentrale in gebruik genomen

De aanleg van het glasvezelnetwerk in Helmond zit er bijna op. De komende maanden wordt er nog hard gewerkt door aannemer Circet om de aanleg in de Binnenstad en enkele locaties elders in de gemeente te voltooien. Op 26 september werd de wijkcentrale voor de Binnenstad in gebruik genomen. Via deze wijkcentrale krijgen ook de woningen in de binnenstad aansluiting op het glasvezelnetwerk van Helmond. Wethouder De Kort lastte de eerste glasvezel.

Voor iedere woning zijn twee glasvezels beschikbaar. De glasvezels gaan vanaf de woningen via kabels onder de grond naar de wijkcentrale. Vanuit de wijkcentrale worden ze verbonden met het wereldwijde web (internet). Het verbinden van deze kabels, gebeurt door het aan elkaar lassen van de glasvezels. Ze worden dan als ware aan elkaar gesmolten.

Wethouder De Kort: “De gemeente Helmond ziet glasvezel als een algemene voorziening voor elke inwoner, zoals bijvoorbeeld riolering en elektriciteit. Iedereen moet toegang hebben tot een snelle en stabiele verbinding met het internet. Dankzij glasvezel is zorg op afstand, online werken en digitaal onderwijs mogelijk. En het maakt de stad klaar voor technische ontwikkelingen in de openbare ruimte zoals slimme verkeerslichten. Voor vandaag de dag, maar zeker in de nabije toekomst.”

Voor iedereen
Of je nu in een huurhuis of in een koopwoning woont, appartement of vrijstaande woning, nieuwbouw of jaren ’30 huis: voor elke woning is dus glasvezel beschikbaar. Deze geheel eigen verbinding is zeer stabiel en maximaal beveiligd tegen hacken. En bovendien is glasvezel de modernste, snelste en meest energiezuinige verbinding voor internet, televisie, telefonie en overige digitale diensten.

Digitaal stappen voorwaarts
Het netwerk maakt het mogelijk om digitaal stappen voorwaarts te zetten. Het netwerk wordt de komende jaren uitgebreid met meer providers en diensten.  Directeur Henri de Bekker: “We werken samen met verschillende maatschappelijke organisaties aan ontwikkelingen die ten goede komen aan alle Helmonders. Met Volksbelang en de gemeente loopt er bijvoorbeeld een project waarbij huurders van Parc Hortensia en Residence Oostende op proef gratis gebruik kunnen maken van de mantelzorgdienst Leefsamen. Of een ander voorbeeld: in de openbare ruimte zijn de eerste verkeerslichten op glasvezel aangesloten. Dat leidt tot slimme oplossingen zoals ziekenauto’s die altijd groen licht krijgen. Zo zijn er vele nuttige ontwikkelingen mogelijk. Helmond is klaar voor de toekomst.”